26 august, 2009

MUZICA !


Muddy Waters, Little Walter, Howlin` Wolf, Etta James si Chuck Berry? Va suna clopotelu` la citirea a macar vreunuia din numele astea? Daca nu, ar trebui.

Sex, violenta, rasism, droguri, sentimente lasate sa curga intr-un ritm demential de blues si rock 'n roll si Adrien Brody prezent cu tot cu nasucul-lui-moderat-in-proeminenta-si-cuceritor-al-sexului-frumos in rolul lui Leonard Chess, cel care a avut curajul si inspiratia necesara, ca intr-o lume proaspat postbelica aflata in apogeul tensiunii rasiale, sa faca auzita o mare parte din baza muzicii pe care o ascultam astazi, muzica izvorata din sudoarea negrilor ce trudeau pe plantatiile de bumbac din sudul Americii. THE blues...!

Cadillac Records se intituleaza diamantul asta "semi-slefuit" al cinematografiei si mi s-a parut a fi mai graitor decat ar putea vreodata orice carte despre istoria blues-ului si-a rock 'n roll-ului sa te invete! Zic semi-slefuit, pentru ca in ciuda faptului ca majoritatea personajelor vin incarcate cu o poveste solida a fiecaruia, filmul nu a primit creditele necesare din partea criticilor, din cauza faptului ca nu a fost redat intru totul adevarul adevarului adevarat. Absolut irelevant, as putea adauga, pentru ca nu cred ca se exista un film in intreaga istorie care sa fi respectat de-a fir-a-par intamplarile reale, oricat de bazat pe o poveste adevarata ar fi fost.

Privire hipnotizanta de lup turbat ( ciudat, dar o zic in sensul cel mai placut al expresiei ) bineinteles, a lui Howlin` Wolf (Eamonn Walker), privire acompaniata de un urlet cantat demential...., o muzicutza cantata de Little Walter intr-un stil care imbogateste orice alt instrument canta pe langa el .... iar despre nenea Muddy si Chuck ce'as mai putea spune, ca nu s-au inventat cuvinte! Beyonce, in pielea minunii care s-a nascut atunci si a continuat sa ne minuneze mult timp dupa, Etta James, reuseste sa dezgoleasca orice fir de emotie prin cuvinte... Ce mai! Mi s-a parut mai mult o capodopera audio, nu numai video. M-a atins bine de tot filmul aista, mi-a inundat toate cotloanele! Ah! iar sunt subiectiva! ...si asta numai din cauza ca sunt o idee, da` ..asaaa..numa` un piiic,... oleaca numa`... impresionabila :D Am exagerat numind filmul capodopera. Capodopera e cu siguranta muzica ce il cladeste!

Un nene celebru a stat la un moment dat si s-a gandit...si iar s-a gandit, dupa care a zis: "Daca un compozitor ar putea spune ce are de zis cu ajutorul cuvintelor, nu s-ar mai deranja sa o spuna prin muzica." Caci, da... muzica e sunetul sentimentelor.